Pamuk VS Kenevir. Neden kenevir kumaşı daha sürdürülebilir bir seçenek?

Pamuk VS Kenevir. Neden kenevir kumaşı daha sürdürülebilir bir seçenek?

Geleneksel Pamuktan Organik Pamuğa ve Kenevire Geçişin Hızlanması

Günlük hayatta sürekli olarak giydiğimiz kıyafetler, modayla birlikte her dönem değişiklik gösterebilir. Geçmişe baktığımızda her 10 yılda bir insanların moda anlayışının ve giyim tarzlarının farklılaştığını kolaylıkla gözlemleyebiliyoruz. Ancak bu değişimin en önemli unsuru, giydiğimiz kıyafetlerin ne kadar doğal, ne kadar kaliteli ve ne kadar sürdürülebilir olduğudur. Bu sebeple, pamuk ve kenevir kumaşları arasındaki farkları anlamak ve hangisini tercih etmemiz gerektiğini öğrenmek çok önemlidir. Hemply's ailesi olarak, toplumsal bilinç yaratmanın önemine inanıyoruz ve bunu tüm dünyaya anlatmayı bir görev olarak edindik. Hadi gelin bu farklara bir göz atalım.


Konuya girmeden önce bir kaç rakam ile tekstil sektörünün neden sürdürülebilirliğe önem vermesi gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle tüm endüstriler arasında tekstil, dünyada en çok kirliliğe sebep olan ikinci sektör konumundadır. Her yıl hazır giyim üretimi için 340 milyardan fazla petrol kullanılırken, bu ürünlerin %85' i geri dönüştürülemiyor! Bu durum, çevreye verilen etkilerin azaltılması için artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Dolaplarımızda daha çevre dostu ve organik seçenekler tercih etmeyi düşündüğümüzde aklımıza ilk gelen %100 pamuklu ürünler oluyor. Fakat pamuk hakkında bize çok fazla anlatılmayan ve farkında olmadığımız bazı gerçekler var. 


Geleneksel pamuk, neredeyse kenevir kadar eski bir tarihe sahip olan ve yıllardır tekstilin hammaddesi olarak kabul edilmiş bir bitki olsa da, hazır giyim sektörünün isteklerini karşılayabilmesi için zamanla genetik yapısı değiştirilmiştir. Daha fazla ürün elde edebilmenin en kolay yolu bitkiyi kimyasal maddelere ve ilaçlara maruz bırakmaktır. Bunun sonucunda çevreye verilen zarar ise maalesef ki kimsenin umurunda değildir. Hatta sadece çevreye değil, kendimize de zarar verdiğimizi geçte olsa fark etmeye başladık. Bu noktada atılan adımlarla birlikte organik pamuk üretimine verilen önem arttı. 


Dünyadaki tüm tarım ve böcek ilaçlarının %25' inin geleneksel pamuk üretiminde kullanıldığını biliyor muydun? 


Tarımda mahsullerin verimliliği adına böcekler büyük bir sorundur. Bu nedenle kimyasal maddeler ve ilaçlar ile daha verimli daha fazla ürün elde edilebilmesine olanak sağlanmaktadır. Ancak bu durum biyoçeşitliliğin aynı oranda azalmasına neden olmaktadır. Aslında çok basit. Biz doğanın dengesini ne kadar değiştirirsek, karşılığını aynı oranda zaman içinde bize geri yansıttığını görüyoruz.


Bu kimyasallara maruz kalan toprak, daha az su tutuyor, yüzey sularını ve havaya kirletiyor. Üretim sürecinde yer almayan biz tüketiciler ise, farkında olmadan pamuk liflerinin içine hapsolmuş kimyasal kanserojen maddelerin sindirim sistemimize kolaylıkla girmesine izin veriyoruz. Sadece bununla da kalmıyor. Dünyadaki tatlı su ihtiyacının %12’ si pamuk üretiminde kullanılıyor. 1 adet pamuk tişört elde edebilmek için tam 2700 litre su harcanıyor…


Organik pamuk üretiminin başlamasıyla birlikte, çevreye verilen zararın minimuma indirgenmesi hedefleniyor. Bu sayede geleneksel pamuk üretimindeki gibi kimyasal maddelerin kullanımı yasaklanmış oluyor ve %60 oranında daha az su tüketiliyor.  Ancak, henüz sadece pamuk üretiminin %1’ lik bir kısmı organik standartlara uygun şekilde yapıldığını belirtmemiz gerekiyor.


Hem kendimizi hem de geleceğimizi korumak adına GOTS (Global Organic Textile Standard - Küresel Organik Tekstil Standardı) sertifikalı ürünleri tercih etmenizi öneriyoruz. Biz de %55 Kenevir %45 Organik Pamuk karışımlı kumaşlarımızı sizlerle buluşturmadan önce üreticimizin bu standartlara uygun olduğunu kontrol ettik ve çalışmalara başladık. :) 



Kenevir Kumaşının Çevresel Avantajları: Doğa İçin Daha Sürdürülebilir Bir Seçim


Günümüzde, doğayı ve çevreyi koruma konusunda duyarlı bir şekilde hareket etmeye başladık. Bu nedenle, giyim sektöründe de sürdürülebilir ve etik bir seçim yapma konusunda daha hassas hale geldik. Kenevir tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Pamuktan organik pamuğa geçiş hızlanırken, çözümün yıllardır yasak bitki olarak adlandırılan kenevirde olduğunu fark ettik. Neden yıllardır yasaktı? sorusunun cevabını merak ediyorsan bir önceki yazımızdan buraya tıklayarak öğrenebilirsin. 


"Kenevir: sizi besleyebilen, barındırabilen, giydirebilen ve iyileştirebilen tek bitki."

-Anonim

Kenevir bitkisi yetişirken kendi doğal kokusu sayesinde tüm zararlı böcekleri kendinden uzak tutar. Bununla birlikte doğal zincirin en önemli parçalarından biri olan arıların en çok sevdiği bitkilerden biri olduğu söylenir. Bu özelliği sayesinde kenevir, üretiminde pamuğun aksine hiçbir kimyasal madde ve ilaca ihtiyaç duymaz. Binlerce yıllık tarihinde insanlar tarafından en dayanıklı lif kaynağı olarak görülmüştür. Sadece tekstil değil, 50.000' den fazla üründe kullanılmaktadır. Dayanıklı yapısı sayesinde kenevirden üretilen kumaşlar, pamuğa göre 3 kat daha uzun ömürlüdür. 


İlk duyduğumuzda biz de inanmamıştık. Fakat, kenevir kumaşı nefes alabilen, yumuşacık ve hareket özgürlüğü sağlayan yapısıyla terlemeyi önlüyor. Evet, bu gerçek! İlk numune ürünümüzle kilometrelerce yürüyerek bizzat testlerimizi yaptık. Sporcular için muhteşem bir seçenek. Artık polyester ürünlerden uzaklaşıp, kenevir kumaşının rahatlığıyla özgürce hareket edebilirsiniz. Ayrıca, antibakteriyel olması sayesinde hassas ciltler ve çocuklar için uygun bir seçenektir. Saymakla bitmeyen faydalarına ek olarak ise, güneşten gelen zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar, yazın serin kışın sıcak tutar.



Kenevir Toprağı Yeniler ve Biyoçeşitliliği Arttırır 


Sadece 4 ay gibi bir sürede 4-5 metre uzunluklara ulaşabilen kenevir, yetiştiği toprağı zenginleştirerek daha sonra ekilecek herhangi bir mahsulün verimini arttırır. 1 dönüm kenevir ekildiğinde, aynı oranda ekilen pamuğa göre 2 kat daha fazla kumaş elde edilebilir ve %63.1 daha az su tüketilir. Buna ek olarak 1 dönüm kenevir, 25 dönüm ağaç kadar oksijen üretebilir. 8 kez kağıda dönüştürülebildiği için kağıt üretiminde ağaçların kesilmesini önleyebilir. Etrafınızda gördüğünüz her plastik ürün kenevirden yapılabilir ve doğada kolayca çözülebilir. Pamuk bunları yapabilir mi?


Yıllar sonra yeniden popülerleşmeye başlayan kenevir, tüm bu özelliklerine rağmen endüstrinin teknolojik açıdan türlü yasaklar sebebiyle gelişememesi yüzünden hala üretimi pamuğa göre daha pahalı. Ayrıca kenevir karışımlı kumaşları elde edebilmek günümüzde oldukça zor. Önümüzdeki yıllarda keneviri daha çok konuşacağımıza inanıyoruz ve Hemply's ailesi olarak Türkiye' ye %55 Kenevir %45 Organik Pamuk karışımlı doğal, sürdürülebilir ve ekolojik örme kumaşları getiren ilk marka olmanın da gururunu yaşıyoruz. 


Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmeyi unutma!