Endüstriyel kenevir 2022 yılı itibariyle Türkiye'de 20 ilde ekiliyor.
Kenevir nedir? Neden yasaklandı? Kenevirin çeşitleri nelerdir? diye soracak olursan, buradan bir önceki yazımızı okumanı öneririm.
Kenevir çevre kirliliğinin çözümü olabilir mi?
Kısa bir cevap arıyorsan, evet. Son zamanlarda özellikle sosyal medya üzerinde denizlerde oluşan plastik adacıklarla ilgili içeriklere denk gelmişsindir. Bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor olsa da plastiğin yerine koyabileceğimiz bir şey gelmediği sürece dünyaya zarar vermeye devam edeceğiz. Pandemi ile birlikte bir çoğumuz çevreye verdiğimiz zararın farkına vardık. Evlere kapandığımız o dönemlerde dışarıdaki hava kirliliğinin bile azaldığını gördük. Sürdürülebilir bir gezegen için hepimizin yapması gereken sorumluluklar var. Fakat konumuz kenevirin bunu nasıl yapabildiği.
Daha önce de bahsettiğimiz üzere, 50.000' den fazla üründe kullanılabiliyor ve bitkinin her kısmının, tohumundan yapraklarına kadar, bir kullanım alanı bulunuyor. 1941 yılında Henry Ford, geleceğin yakıtı olarak nitelendirdiği kenevirden yapılmış biyoyakıt ile çalışan bir araba icat etmiş. Üstelik aracın kasasını da çelikten 10 kat daha dayanıklı olduğu sloganıyla, kenevir plastiği kullanarak üretmiş. Hiç sönmeyen lamba da bulunmuştu zamanında. Tabii uzun ömürlü ürünler tekrar tekrar satmadığı için bizlere kalitesi daha düşük ve yeniden satın almamız gereken ürünleri pazarladılar. Çok geçmeden gelen yasaklarla bu proje askıya alınmak zorunda kalmış.
"Kenevir tarlalarının yıllık büyümesinde orman ve mineral ürünlere eşdeğer bir ürün elde edebiliyorsak, yapımı yüzyıllar süren ormanları ve asırlarca süren madenleri neden kullanalım?"
~Henry Ford
Kenevir, birçok endüstride kullanılabilecek özelliklere sahip bir maddedir. Önemli olan endüstriler arasında;
1. Tekstil Endüstrisi: Kenevir, dokuma ve kumaş üretiminde kullanılır. Kenevir lifi, dayanıklı, hafif, esnek ve nefes alabilir özelliklere sahip bir malzemedir ve çok sayıda tekstil ürününün yapımında kullanılır. Ayrıca, teknik elyaf üretiminde kenevir kullanıldığında yüksek performanslı malzemeler üretilebiliyor. Örneğin, kenevir elyafından iplikler üretilerek, uçakların iç yüzeyleri kaplanabilir, çelik yelek yapılabilir.
2. İlaç Endüstrisi: Kenevirin bazı bileşenleri doğal bir ağrı kesici olarak bilinir ve bu bileşenler ilaçların yapımında kullanılabilir. Kenevir, kimyasal ürünlerin yapımında ve kozmetik sektöründe de kullanılır. Kenevir yağının antioksidan ve nemlendirici özellikleri sayesinde ciltte yaşlanma belirtilerini azaltabilir ve cilt dokusunu güçlendirebilir.
3. Gıda Endüstrisi: Kenevir tohumları, yüksek protein ve omega-3 yağ asitleri içeriği nedeniyle sağlıklı bir besin kaynağıdır ve bu sayede gıda ürünlerinin yapımında iyi bir seçenektir. Hayvanlar için de yararlı bir yem kaynağı olabilir.
4. Tarım Endüstrisi: Kenevir, gübre olarak kullanılabilir. Kenevir gübresi, toprağı besleyen organik maddeler içerir ve bu maddeler sayesinde toprak daha verimli hale gelir. Bu durum, bitkilerin daha sağlıklı ve verimli büyümesine yardımcı olur. Sadece 3-4 ay gibi sürede 4-5 metre yüksekliklere ulaşabilir. Diğer tüm doğal bitkilere göre daha çevre dostudur. Büyük miktarlarda tarım alanlarına ihtiyaç duymadığı için toprak erozyonuna neden olmaz.
5. Enerji Endüstrisi: Kenevirin kökleri ve tohumları, biyoyakıt üretiminde kullanılır. Ayrıca, kenevir lifi, biyokütle olarak, elektrik üretiminde kullanılabilir. Örneğin; Çin, ülke genelinde ekmiş olduğu kenevir üretiminin %70' ini enerji için harcıyor.
Bu endüstrilerde kenevirin kullanımı, çevre dostu bir seçenek olarak görülebilir ve farklı ürünlerin üretiminde kullanılabilir.
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmeyi unutma!